Een website is niet klaar wanneer hij is gelanceerd. Voor een goed werkende en vindbare site is het belangrijk om regelmatig website onderhoud te plegen. Door kleine problemen direct te tackelen voorkom je grotere problemen met je website die uiteindelijk veel tijd en en geld kunnen kosten.
Wij bieden jou het overzicht van de zaken die je regelmatig moet checken op je WordPress website. Met deze 7 checks blijft je website goed werken en maak je het hackers moeilijk.
Inhoud
Hoe vaak je deze checklist moet nalopen hangt af van hoe belangrijk de website voor jou is. Een webshop zal elke dag moeten checken of alles nog werkt, terwijl bij een informatieve website een wekelijkse of maandelijkse frequentie voldoende is.
1: Werken je back-up bestanden nog?
Voordat je updates gaat uitvoeren of andere zaken op je website gaat wijzigen, is het altijd raadzaam om te controleren óf er back-ups zijn van je website en of deze werken. Gebruik hiervoor een testomgeving. Zo ben je ervan verzekerd dat je de website altijd terug kunt zetten naar hoe deze nu is. Het gebeurt nog wel eens dat nieuwe updates problemen opleveren. Daarnaast adviseren wij om een testserver te gebruiken. Je voert dan de updates op een andere server door en zet de geüpdate versie van de website over.
2: Zijn er nieuwe updates beschikbaar?
Voor de veiligheid en snelheid van je website is het goed om de updates in de gaten te houden. Let hierbij op de WordPress versie, het thema dat je gebruikt en de plug-ins. Een aanpassing van versie 6.3 naar 6.4 is vaak niet zo spannend. Let echter goed op wanneer er een nieuw versienummer is, bijvoorbeeld van 6.6 naar 7.1. Vaak staat de wijziging van het eerste cijfer voor een grotere update. Zoek daarom altijd even via Google of er problemen bekend zijn met de nieuwe update. Soms is het beter om even te wachten tot de kinderziektes van een grote update zijn opgelost.
3: Heeft je website gebroken links?
Voor bezoekers is het frustrerend wanneer je website ‘doodloopt’. Bijvoorbeeld wanneer bezoekers een 404-melding krijgen wanneer ze op een bepaalde link klikken. Google weet dat websitebezoekers niet van dergelijke foutmeldingen houden en straffen websites die dergelijke foutmeldingen hebben. Je hoeft deze foutmeldingen niet handmatig op te speuren. Je kan hier handige tools voor gebruiken zoals Screaming Frog.
4: Werken al je formulieren nog?
Niemand wil leads en klanten mislopen. Check daarom altijd of de formulieren op je website nog goed werken. Vooral na updates wil er nog wel eens een kleine hick-up zijn. Vul daarom na updates altijd je formulieren in en controleer of de (automatische) opvolging nog functioneert. Krijg je veel spam binnen via je contactformulieren? Installeer dan een reCAPTCHA of check of je huidige versie nog goed werkt.
5: Zijn er ongebruikte plug-ins of afbeeldingen?
Het is aan te raden om je WordPress omgeving ‘opgeruimd’ te houden. Check bijvoorbeeld of je plug-ins hebt toegevoegd die je niet meer gebruikt en verwijder deze. Hetzelfde geldt voor grote bestanden in je mediatheek. Door dit in de gaten te houden maak je de website niet zwaarder of onveiliger dan nodig is.
6: Hoe snel is je website?
Tijdens het onderhoud van je website is het belangrijk om ook de laadsnelheid te testen. Bij een laadtijd van meer dan drie seconde is het zaak om goed uit te zoeken waar dit door veroorzaakt wordt. Een goede laadsnelheid is cruciaal om te voorkomen dat je bezoekers geïrriteerd de website verlaten, nog voordat deze helemaal geladen is. In deze blog hebben we 8 manieren beschreven om je WordPress site sneller te maken.
7: Werkt je website goed op verschillende apparaten en browsers?
Controleer ook of je website goed wordt weergegeven op verschillende apparaten en in verschillende browsers. Check daarbij direct of de functionaliteiten van de website goed werken. Vul bijvoorbeeld met verschillende apparaten de contactformulieren in. Controleer in ieder geval de volgende (meeste gebruikte) browsers: Google Chrome, Safari, Firefox en Explorer. Door je website periodiek (bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks) te onderhouden voorkom je veel ellende. Denk hierbij aan de leads die je misloopt doordat je website niet goed werkt en dat je website makkelijk gehackt kan worden. Daarnaast bespaar je tijd en geld door grote problemen met je website vóór te zijn. Wanneer je niet regelmatig updates uitvoert is je website een stuk makkelijker te hacken.
Ben je benieuwd wat SEOlab voor jouw bedrijf kan betekenen voor jouw website onderhoud of wil je een website laten maken? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op!